9.10.11

Astrid Hallik - Kultuurikorraldus Tartumaal ja Eestis (27.09.11)

Kokkuvõte Astrid Halliku esitlusest

Kaardil, mida on võimalik leida esitluse lingi alt (vt siia), on kujutatud 22 Tartumaa omavalitsust ning nende kultuurikorraldus.

·         Juhtimisstiil nr 1: Omavalitsustes tegutsevad rahvamajad (või seltsimajad) on tähistatud kaardil tumedate majadega (ja tumedama inimesega). Tartu ja Elva linnas on kultuurikeskus (määratluse järgi). Teatud omavalitsustes on rahvamaja kõrval tegutsemas ka seltsikeskused ning need on tähistatud kaardil heledamate majade ja inimestega – Meeksi (1), Puhja (2), Rõngu (2).

·         Juhtimisstiil nr 2: Omavalitsuse juurde on võetud tööle kultuurinõunik ja tema hallata on seltsimaja. Rahvamajana ei ole seda maja registrisse kantud, kuigi see rahvamaja töötab ja toimib. Omavalitsuse kultuurijuht ja omavalitsus toimetavad ise selles majas.

·         Juhtimisstiil 3: Omavalitsuse juurde on võetud tööle kultuurinõunik. Kultuuriline tegevus toimub koolimajas ja koolimaja on ehitatud niimoodi, et päevasel ajal on see koolimaja ja õhtul suletakse kooli poole viiv uks. Saali pool on garderoobid ning seda saab kasutada kultuurimajana. (Kambja ja Ilmatsalu)

·         Juhtimisstiil 4: Alatskivil on võetud vallavalitsuse juurde tööle nõunik  ja kultuuriline tegevus toimub seal kus ta toimub.

·         Juhtimisstiil 5: Kahes vallas vastutab kultuurilise tegevuse ees sotsiaalnõunik. Tema kaudu käib seltsitegevus, kuid seltsimaja puudub.

·         Juhtimisstiil 6: Tartu vallas on valla aasta päeva puhul tehtud leping eraettevõtjaga, kes vastutab selle aasta vältel vallas toimuvate ürituste eest.

·         Erand: Kolmes vallas ei ole kultuuritöötajat ega maja. Kallastel põles maja maha ja kultuurikorraldus on projektipõhine. Kultuuritöötaja puudub nii Kallastel, Varal kui ka Piirissaarel.
Astrid tutvustas ka raamatut „Kultuuripildid Tartumaalt“, kus on kirjas kõigi 22 valla kultuurikorraldus – kui on soovi kellegagi ühendust võtta, saab sealt infot. Lisaks tõi ta välja ka statistika kultuurikorralduse kohta. Tartumaal on 22 omavalitsust, 3 linna, 19 valda, 2 kultuurikeskust, 11 rahvamaja/kultuurimaja, 5 seltsimaja/külakeskust, 1 raamatukogu/külakeskus, 2 koolimajas tegutsevat huvikeskust, 2 omavalitsust, kus kultuuritöö eest vastutab sotsiaalnõunik ning 3 omavalitsuses puudub kultuuritöötaja.

Eesti kultuurikorraldus (vt slaid 4 esitluses)

Kaardi peal on näha kolme organisatsiooni esindatust Eesti maakondades – Rahvakultuuri Arendus- ja Koolituskeskuse spetsialistid, maavalitsuste kultuurispetsialistid ja omavalitsuste liidu kultuurispetsialistid. Nendes maakondades, kus on üks koma... inimest, täidab ametikohti üks inimene. Mõnes maakonnas on loodud ka kultuurikoda (Järvamaa, Põlvamaa).

No comments:

Post a Comment